“Yenidoğan çetesi” davasında yargılamaya devam ediliyor

İstanbul’da, bebek hastaların acil durumlarını fırsata çevirerek usulsüz sevkler gerçekleştirdikleri, bazı bebeklerin ölümüne neden oldukları ve bu yolla haksız kazanç sağladıkları iddia edilen “yenidoğan çetesi” davasının 29. duruşması başladı. 19’u tutuklu toplam 57 sanığın yargılandığı davada, aralarında örgüt elebaşı olduğu öne sürülen doktor Fırat Sarı’nın da bulunduğu 15 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar duruşmaya katıldı.
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliye konferans salonunda görülen duruşma yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Bazı sanıklar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün başında doktor Fırat Sarı’nın bulunduğu, örgütün yönetimini ise doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi’nde görevli ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in yaptığı belirtiliyor.
İddianameye göre, örgüt mensupları 112 sevk sistemini devre dışı bırakarak hasta bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelere yönlendirdi. Bebeklerin sağlık durumları olduğundan daha ağır gösterilerek, yatış süreleri uzatıldı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yüksek ücretler alındı. Bazı ailelerden ise doğrudan para talep edildi.
Hasta bebeklerin tıbbi olarak uygun hastanelere değil, örgüt açısından maddi kazanç sağlayacak sağlık kuruluşlarına sevk edildiği ifade edilen iddianamede, sağlık personelinden oluşan örgüt üyelerinin kazançtan pay aldığı bilgisi yer aldı.
Ceza talepleri ağır
Sanık Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “örgüt kurmak” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplamda 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.
Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “dolandırıcılık” ve benzeri suçlardan 589 yıl 9 aya kadar hapis talep ediliyor.
44 sanık hakkında da benzer suçlamalar yöneltilirken, soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bu hastanelerdeki bebek hastalar kamu hastanelerine sevk edilmişti.
Yeni iddianame ana dava dosyasıyla birleştirildi
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ve 13 sanığı kapsayan yeni bir iddianame de ana dava dosyasıyla birleştirildi. Bu dosyada firari hemşire Serenay Şenkalaycı da yer alıyor.
Ayrıca, davanın sanıklarından İlker Gönen’in, 1 Şubat’ta tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar ettiği bilgisi yer aldı. Öte yandan, soruşturmayı yürüten savcı Yavuz Engin’i tehdit eden bazı kişiler de tutuklanmıştı.
Mahkeme heyeti, savcıyı tehdit ettiği ileri sürülen sanık Mustafa Kemal Zengin’in dosyasını ayırdı ve yargılanan sanık sayısı 57 olarak belirlendi.