Malatya’da Evde Sağlık Hizmetleri 2025 Yılı 1. İl Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Malatya Valiliği himayelerinde, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen , başkanlığında gerçekleştirildi.
Üst Düzey Katılım Sağlandı
Valilik toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Vali Yardımcısı Sedat Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Mehmet Fatih Güven, , İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cezmi Karaca, İl Müftüsü Ramazan Dolu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Cevdet Tatar, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Halime Akyüz ile sağlık çalışanları katıldı.
Toplantıda, il genelinde yürütülen , hizmet sunum süreçleri ve yaşlı nüfusa yönelik uygulamalar detaylı şekilde ele alındı. Ayrıca çok paydaşlı kurumsal iş birliği kapsamında yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
Yaşlanan Nüfusa Yönelik Stratejik Yaklaşımlar
Demografik veriler ışığında 2024 yılı itibariyle Malatya’nın nüfusu 750.491 olarak kaydedildi. 65 yaş ve üzeri nüfus oranının %12,1’e, 80 yaş ve üzeri birey sayısının ise 18.101’e ulaştığı belirtildi. Bu tablo, yaşlı nüfusa yönelik önleyici ve bütüncül sağlık politikalarının gerekliliğini ortaya koydu.
Evde Sağlıkta Önemli Veriler Paylaşıldı
Malatya genelinde 14 hastane ve Arguvan Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren 20 ekip ve 20 araç, 120’den fazla sağlık çalışanı ile hizmet sunuluyor.
2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde:
-
sisteme dâhil edildi.
-
verildi.
-
21.139 ev ziyareti gerçekleştirildi.
Bu sayede ziyaret sıklığı ortalaması 3,16 ile Sağlık Bakanlığı hedefi olan 2,5’in üzerine çıkıldı.
Vali Seddar Yavuz’un himayelerinde başlatılan Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) projesi kapsamında, hizmet vermeye başladı. 2025 yılı Mayıs ayına kadar 80 yaş üstü 9.800 vatandaş ile birebir temas sağlandı. Bu model, yaşlı bireylere evde bakım, poliklinik muayene ve uzaktan danışmanlık hizmetleri sunuyor.
Toplantıda ayrıca , Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, SYDV’ler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği alanları değerlendirildi.
-
Psiko-sosyal destek ve manevi danışmanlık
-
Tıbbi cihaz temini ve sosyal yardımların erişimi gibi başlıklarda iş birliği kararları alındı.
Toplantı sonunda için kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve ortak çalışma kültürünün yaygınlaştırılması hedefi vurgulandı.
“Evde Sağlık: Saygıyla Başlar, Vefayla Güçlenir, Hizmetle Anlam Bulur.”