İhracatta Kadın Gücü Yükseliyor: 67 Kadın Girişimci Sertifikalarını Aldı

Kadın girişimcilerin ihracat alanında daha aktif ve güçlü temsil edilmesi amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) bünyesindeki iş birliğiyle yürütülen “İhracatta Kadın Gücü: Kadın Girişimciler için İhracat Eğitimi Programı” başarıyla tamamlandı. 3 aylık yoğun eğitim sürecinin ardından 67 kadın girişimci sertifikalarını alarak ihracat yolculuğuna güçlü bir adım attı.
Kestelli: “Kadınları Hayatın Her Alanında Güçlendirmeliyiz”
Sertifika töreninde konuşan , ekonomik kalkınmanın en etkili yolunun kadınların iş dünyasında güçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Kadın istihdamının yalnızca ekonomik büyüme değil, toplumsal refah ve sosyal adalet için de hayati önemde olduğuna değinen Kestelli, “Kadınları sadece çalışan değil, yönetici ve girişimci olarak da hak ettikleri yere taşımak zorundayız” dedi.
Kestelli, Türkiye’de kadın iş gücü katılımının yüzde 36,8, erkeklerde ise yüzde 72 olduğunu hatırlatarak, aradaki farkın kapatılması gerektiğini ve kadınların iş dünyasına daha fazla katılmasıyla ülke ekonomisinin ivme kazanacağını vurguladı.
Eskinazi: “Kadınlarımızı Dış Ticarete Donanımlı Hazırlıyoruz”
, programın kadın girişimcilerin dış ticaret bilgisi, dijital yetkinliği, pazarlama stratejisi ve uluslararası rekabet gücü açısından donanımlarını artırmayı amaçladığını söyledi.
8 modülden oluşan eğitim sürecinde katılımcılara ihracat mevzuatı, hedef pazar analizi, e-ihracat, markalaşma, yeşil mutabakat uyum süreci ve devlet teşvikleri gibi konular aktarıldı. Eskinazi, “Bu program, kadın girişimcilerimizin ihracat yolculuğunda karşılaşacakları risk ve fırsatları yönetebilmeleri için güçlü bir kılavuz oldu. Önümüzdeki dönemde de bu tür programları yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.
Uçak: “İhracatta Kadın Temsiliyeti Artıyor”
Törende konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kadın girişimcilerin ihracatçı birliklerinde ve üst düzey yönetimlerdeki sayısının son yıllarda belirgin şekilde arttığına dikkat çekti.
Uçak, “Kadın elinin değdiği her iş güzelleşiyor. Özellikle son dönem katıldığımız fuar ve etkinliklerde iş görüşmelerinde kadın girişimcilerin sayısının artması memnuniyet verici. Kadınlarımız ihracatta sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve katma değerli üretimde fark yaratıyor” diye konuştu.
Celep: “Kadının İhracattaki Ufku Daha da Genişleyecek”
ise kadınların ihracatta yaşadığı finansmana erişim, pazar bilgisi eksikliği ve uluslararası bağlantı kurma gibi sorunları çözmeye yönelik eğitimlerin etkili sonuçlar verdiğini belirtti.
Celep, “Kadın girişimcilerimiz, ihracatta karşılaşabilecekleri tüm zorluklara hazırlıklı, donanımlı ve çözüm odaklı bireyler olarak aramıza katılıyor. Kadınların ihracattaki temsil oranını artırmaya, ülkemizin ihracat potansiyelini güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.