Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2025 İlk Yarıda Ege’nin İhracat Şampiyonları Arasında Üçüncü Sıraya Yükseldi

EMİB, 685 Milyon Dolarlık Performansla Zirveye Yükseldi
Ege Bölgesi’nden 2025 yılının ilk 6 ayında yapılan ihracat rakamları açıklandı. Demir ve demir dışı metaller ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinin ardından, madencilik sektörü 685 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sıraya yükseldi. Böylece Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), bölgenin en çok ihracat yapan sektörleri arasında önemli bir sıçrama yapmış oldu.
2023’te beşinci sırada yer alan madencilik sektörü, 2024’te dördüncülüğe, 2025’in ilk yarısında ise üçüncü sıraya yerleşerek dikkat çekici bir yükseliş sergiledi.
İbrahim Alimoğlu: “İşlenmiş doğal taş ihracatımız yüzde 80’e ulaştı”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye’nin toplam madencilik ihracatında yüzde 1’lik bir artışla 2 milyar 870 milyon dolara ulaşıldığını, EMİB’in ise yüzde 10 artışla ihracatını 623 milyon dolardan 685 milyon dolara taşıdığını belirtti.
Alimoğlu, EMİB’in ihracatında en büyük katkının doğal taş sektöründen geldiğini ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Doğal taş ihracatımız yüzde 11 artarak 364 milyon dolara çıktı. Bunun 292 milyon dolarlık kısmı işlenmiş doğal taşlardan oluşuyor. Bu da gösteriyor ki ihracatımızın yüzde 80’i katma değerli, işlenmiş ürünlerden geliyor. Bu oran sektördeki dönüşümün ve kalitenin bir göstergesidir. Ayrıca birim fiyatlarımızda da yüzde 5’lik artış yaşandı.”
Metalik Cevherler ve Endüstriyel Minerallerde Yükseliş
Alimoğlu, EMİB’in alt segmentlerinde de dikkat çekici büyümeler yaşandığını belirtti. Metalik cevher ihracatı yüzde 20 artarak 153 milyon dolara, endüstriyel mineraller ihracatı ise yüzde 2’lik artışla 143 milyon dolara yükseldi.
Ege Bölgesi’nin en çok madencilik ürünü ihraç ettiği ülkeler ise sırasıyla Çin (188 milyon dolar), ABD (128 milyon dolar) ve İspanya (49 milyon dolar) oldu.
İbrahim Alimoğlu, ihracatın artmasına rağmen sektörün bazı temel sorunlarla karşı karşıya olduğunu da vurguladı:
“Kur ile enflasyon arasındaki dengesizlik, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artış, döviz kurlarının baskılanması gibi faktörler sektörümüzün rekabet gücünü zorluyor. Bazı pazarlarda, özellikle agresif fiyat politikaları izleyen ülkelerle rekabet etmekte güçlük yaşıyoruz.”
Buna rağmen, EMİB’in 2025 yılı ikinci yarısından umutlu olduğunu belirten Alimoğlu; Avrupa inşaat sektörünün toparlanması, ABD’deki istikrar ve Orta Asya projelerinin canlanmasının pozitif etki yaratacağını söyledi.
2025 yıl sonuna kadar 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefleyen EMİB, bu hedef doğrultusunda Kenya, Meksika, Fas ve Tunus gibi ülkeleri kapsayan ticaret heyetleri düzenlemeyi planlıyor. Aynı zamanda katma değerli ihracatı artırmak için düzenledikleri AMORF Doğal Taş Tasarım Yarışması ile sektörün tasarım gücünü ön plana çıkarıyor. Yarışmanın finali Eylül 2025’te gerçekleştirilecek.
Xiamen Doğal Taş Fuarı İçin 2026 Başvuruları Başladı
Dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından biri olan , 16-19 Mart 2026 tarihleri arasında düzenlenecek. Ege Maden İhracatçıları Birliği, bu fuarda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu yine A6 pavyonunda gerçekleştirecek. Fuara katılmak isteyen ihracatçılar, başvurularını https://eib.li/6D8AB adresinden form doldurarak maden@eib.org.tr adresine iletebilir.