Çorum Belediyesi’nden Yaprak Bitine Karşı Uğur Böcekli Biyolojik Mücadele

Yaz aylarında popülasyonu hızla artan yaprak bitine karşı çevre dostu bir adım atan Çorum Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde kurduğu laboratuvarda ürettiği biyolojik mücadele başlattı.
500 Uğur Böceği Doğayla Buluştu
Yonca ve ayçiçeği tarlalarından şehir merkezine yönelen yaprak bitleri, insanları rahatsız etmeye başlayınca harekete geçen Çorum Belediyesi, zararlı böceklere karşı doğal düşmanları olan uğur böceklerini üretmeye karar verdi. Mayıs ayında başlatılan üretim süreci sonunda elde edilen yaklaşık 500 uğur böceği, park ve yeşil alanlara bırakıldı.
Laboratuvar Ortamında Doğal Çözüm
Çorum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde görev yapan , proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “Temmuz ve ağustos aylarında ciddi oranda artış gösteren yaprak bitine karşı çevre dostu mücadele yöntemlerine yöneldik. Bu kapsamda laboratuvar ortamında uğur böceği üretimi gerçekleştirerek kimyasal ilaçların kullanımını azaltmayı hedefliyoruz,” dedi.
“Bir Uğur Böceği Günde 100 Yaprak Biti Tüketiyor”
Seda Nur Kerem, uğur böceklerinin doğada olduğunu vurgulayarak, “Bir uğur böceği günde ortalama 100 yaprak biti tüketiyor. Bu da bize oldukça etkili ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor,” dedi.
Kimyasal Yerine Ekolojik Yöntem
Park ve Bahçeler Müdürü İsmail Özler ise, kimyasal mücadeleye alternatif olarak ekolojik dengeyi koruyan biyolojik yöntemleri desteklediklerini belirtti. “Yaprak bitlerinin popülasyonu her yıl artıyor. Bu nedenle hem çevreye zarar vermeyen hem de doğal dengeyi bozmayan yöntemleri uygulamak zorundayız,” ifadelerini kullandı.
Çorum Belediyesi, bu uygulamayla hem şehir estetiğini korumayı hem de ekosistemi desteklemeyi amaçlıyor. Doğal yöntemlerle zararlı böceklere karşı mücadele eden belediye, sürdürülebilir tarım ve çevre politikaları kapsamında bu tür projelere devam etmeyi planlıyor.