Bakanlık: Kene Sayısı Artmadı, KKKA Takip Altında

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarının gelmesiyle yeniden gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi. Bakanlık, Türkiye’de kene yoğunluğunun geçmiş yıllara göre artmadığını, KKKA vakalarının ise aktif sistemlerle izlendiğini vurguladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin coğrafi yapısı nedeniyle kenelerin yaşaması için elverişli bir ülke olduğu belirtilerek, özellikle hayvancılığın yoğun yapıldığı bölgelerde kenelerin daha fazla görülebildiği ifade edildi.
“Her Kene Hastalık Taşımaz”
Açıklamada, “Türkiye’de kene yoğunluğunun önceki senelerden daha fazla olduğuna dair bir tespitimiz bulunmamaktadır. Bilinmelidir ki tüm kenelerde hastalık etkeni yoktur. Yani her kene tutunan kişi hastalığa yakalanmaz” denildi. Bakanlık, KKKA ile mücadelenin sürdüğünü ve 2002 yılından bu yana gelişmiş sistemlerle takip edildiğini de hatırlattı.
Yeni Kene Türü Panik Sebebi Değil
Tokat’ta görüldüğü belirtilen “Haemaphysalis longicornis” adlı kene türüne ilişkin de değerlendirme yapan Bakanlık, bu türün Doğu Asya kökenli olduğunu, çeşitli ülkelerde bulunsa da KKKA virüsünü taşıdığına veya insanlarda hastalığa yol açtığına dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmadığını bildirdi.
Kene ısırmalarına karşı bireysel önlemlerin önemine dikkat çekilen açıklamada, vatandaşların kene yönünden riskli alanlardan döndüklerinde vücutlarını dikkatlice kontrol etmeleri gerektiği belirtildi. Vücuda tutunan kenenin uygun yöntemle çıkarılması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade edildi.
Hastalık bulaşma riski taşıyan durumlarda eldiven, önlük ve maske gibi koruyucu önlemlerin alınması gerektiği vurgulanırken, kenelerin kesinlikle çıplak elle öldürülmemesi ve patlatılmaması gerektiği konusunda da uyarılar yapıldı.