Adalet Bakanı Tunç: “Denetimli Serbestlikte Yeni Dönem Başladı”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10’uncu Yargı Paketi kapsamında denetimli serbestlik sisteminde önemli değişikliklere gidildiğini duyurdu. Ankara’daki Ulucanlar Cezaevi Müzesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen ‘Ceza Hukukçuları ile Akademik Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Tunç, “Toplumumuzda oluşturulmaya çalışılan cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı amaçladık” dedi.
Yeni düzenleme kapsamında, cezası az olan hükümlüler de dahil olmak üzere tüm hükümlülerin, koşullu salıverilme tarihine kadar olan sürenin en az 10’da 1’ini cezaevinde geçirmeleri zorunlu hale getirildi. Tunç, daha önce 2 yıl ceza alan bir hükümlünün, denetimli serbestlik uygulaması nedeniyle hiç hapse girmeden tahliye olabildiğini hatırlatarak, bu durumun artık sona erdiğini belirtti. Yeni sisteme göre; 2 yıl ceza alan kişi en az 36 gün, 1 yıl ceza alan kişi ise en az 18 gün cezaevinde kalacak.
Denetimli Serbestlikte 20 Yıllık Birikim
Bakan Tunç, denetimli serbestlik uygulamasının 2005 yılından bu yana ceza adalet sisteminde yer aldığını ve bu yıl 20’nci yılına girdiğini söyledi. Bu kapsamda Elazığ, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde ‘Denetimli Serbestlik 20’nci Yıl Bölge Toplantıları’ düzenlendiğini aktaran Tunç, sistemin geleceğine yönelik politikaların bu toplantılarda şekillendirildiğini ifade etti.
Akademisyenlerin katılımının önemine değinen Tunç, “Denetimli serbestlik sisteminin insan haklarına dayalı yapısının güçlendirilmesi açısından bilimsel katkılar büyük önem taşıyor” dedi. Toplantının Ulucanlar Cezaevi gibi simgesel bir mekânda yapılmasını da anlamlı bulduğunu ifade etti.
8 Milyon Karar İnfaz Edildi, Milyonlarca Faaliyet Hayata Geçti
Bakan Tunç, denetimli serbestlik sisteminin cezasızlık anlamına gelmediğinin altını çizerek, bu sistemin hükümlülerin topluma kazandırılması ve tekrar suça yönelmemesi adına etkin bir infaz yöntemi olduğunu vurguladı. Verilen bilgilere göre, 2005’ten bu yana:
-
3 milyon 628 bin iyileştirme faaliyeti yürütüldü
-
1 milyon 478 bin bağımlılıkla mücadele çalışması yapıldı
-
1 milyon 449 bin hükümlü kamuya yararlı işlerde çalıştı
-
74 bin hükümlüye ayni ve nakdi yardım sağlandı
-
2 milyon 400 bin fidan toprakla buluşturuldu
Ayrıca 160’tan fazla üniversiteyle iş birliği protokolleri imzalanarak bireysel danışmanlık, grup terapisi, kamu yararına çalışma gibi çok sayıda faaliyet yürütüldü.